Az SVG rövid története

Ebben a fejezetben összefoglalom az SVG rövid történetét a kezdetektől napjainkig.

Az SVG kidolgozását a W3C egyik munkacsoportja 1998-ban kezdte meg. Több munkaváltozat után 2001. szeptemberében vált ajánlássá az 1.0-s változat. Jelenleg az 1.1-es verzió van érvényben, ami 2003. január óta használatos.

A legújabb verzióval egy időben jelent meg két egyszerűsített változat. Az SVG Tiny mobiltelefonok lehetőségeihez igazodik. Eszközkészlete jóval egyszerűbb, mint amit a teljes szabvány megenged, hiszen egy monitor sokkal nagyobb lehetőségeket rejt, mint egy telefon kisméretű kijelzője. Emellett a számítógépek erőforrásai is jóval nagyobb szabadságot engednek meg a képek elkészítésekor és megjelenítésekor.

Az SVG Basic kicsit nagyobb eszközkészlettel rendelkezik, mint az SVG Tiny. Ez a változat PDA-k képernyőjére lett optimalizálva.

Jelenleg több vonalon folyik a szabvány fejlesztése és terjesztése. Munkaváltozatban létezik már az 1.2-es verzió és készült munkaterv nyomtatási képek készítésére is. Ez utóbbi változat lehetőséget kínál teljes oldalak definiálására, ill. azok tartalmának meghatározására.

A szabvány kidolgozásával egy időben megindult az alkalmazások fejlődése is.

Több böngésző jelent meg már a szabvány véglegesítése előtt és számos rajzolóeszköz is kifejlesztésre került. Ezek némelyike a mai napig folyamatosan fejlődik, de vannak olyanok is, amelyek néhány éve már nem tartalmaznak újításokat.

2002 óta évente megrendezik az SVG Open néven ismertté vált konferenciát, melynek helyszíne évről évre változik. A rendezvénynek eddig négy város Zürich (Svájc), Vancouver (Kanada), Tokió (Japán) és Enschede (Hollandia). A konferencia 2006-ban nem került megrendezésre, a következő évre halasztották a rendezvényt.