Előszó

Az SVG (Scalable Vector Graphics) magyar fordítása "méretezhető vektorgrafika". Ezt a leírónyelvet a World Wide Web Consortium (W3C) egyik munkacsoportja 1998-ban kezdte el kidolgozni. A cél egy olyan szabvány kifejlesztése volt, mely XML-t alkalmazva képes az ábrák leírására. Jelenleg az 1.1-es verzió a legfrissebb. A függelékek között "Az SVG története" című fejezetben olvashatsz az eseményekről. Az XML megismeréséhez az "XML alapismeretek" fejezetet ajánlom.

Egy SVG dokumentum geometrikus alakzatokból álló ábrát, képet tartalmaz szöveges formában. Ezek a grafikák később megjeleníthetőek egy weboldalon vagy egy erre alkalmas program segítségével. A grafikában szereplő elemek általában görbék, síkidomok vagy szöveges objektumok, azonban lehetőség van arra is, hogy nem vektoros képet építsünk be a rajzba. Mivel szövegesen van leírva a kép tartalma, a keresőprogramok könnyebben tudnak információhoz jutni az ábrával kapcsolatban, mintha hagyományos, raszteres ábrázolást használnánk. A vektorgrafika másik nagy előnye a szabad átméretezhetőség a minőség romlása nélkül. Az SVG erre is rugalmas lehetőséget biztosít a felhasználó számára.

Annak ellenére, hogy nagyon sok lehetőségünk van, vektoros rajzunk sosem lesz a fényképekhez hasonlóan valósághű. Meg kell elégednünk a vonalakból és síkidomokból álló képekkel. A leírónyelv készítői szerencsére gazdag eszköztárral látták el a szabványt. Készíthetünk animációkat az SVG beépített elemei segítségével és használhatunk Javascriptet is képünk mozgalmasabbá tételéhez. Valószerűbb képek létrehozásához pedig számos szűrő áll rendelkezésünkre.


Amennyiben egy SVG képet internetböngésző segítségével szeretnénk megtekinteni, általában szükséges egy plug-in telepítése is. Ilyen plug-in sok helyen található, különböző böngészőkhöz és operációs rendszerekhez más és más verziók érhetők el. Az oldalon bemutatott példák Windows XP operációs rendszeren, az Adobe cég SVGView 3.0 moduljának használatával, és Internet Explorer 6.0-val lettek kipróbálva. A plug-in telepítése után az internetböngésző felismeri az SVG fájlokat és azokat megfelelően jeleníteni meg.

SVG dokumentumokat nagyon könnyű készíteni. Mindössze egy egyszerű szövegszerkesztőre (pl. Jegyzettömb) van szükségünk. Munkánk megkönnyítése érdekében azonban célszerű olyan programot keresni, amelyik képes szintaktikai ellenőrzésre is. Jó választás lehet az EditPlus 2 nevű program, mely sokféle szöveges fájltípus szintaktikai helyességét tudja figyelni. Ez főleg a kezdetekkor nyújthat nagy segítséget.

A munka megkezdéséhez szükséges eszközök is a "Segédprogramok" menüpontban találhatók a Függelékek között. Ebben a fejezetben egyéb böngészőkről, és azok SVG támogatásáról is olvashatsz.


Az Interneten keresgélve számos olyan rajzolóprogrammal találkozhatunk, amely képes SVG formátumban menteni. Gyakran ezek a programok nagyméretű képeket hoznak létre, mert sok felesleges információt tárolnak el egy-egy alakzatról. A legtöbb szerkesztőnek valamilyen saját, speciális lehetőségekkel kibővített SVG-szerű formátuma van. Természetesen előfordulhat, hogy valamilyen bonyolultabb ábrát ilyen programokkal érdemes létrehozni, de a nyelvvel való ismerkedés során nem tanácsos őket használni. Bonyolultabb, de a szabványhoz jól illeszkedő rajzok készítéséhez az Inkscape nevű programot érdemes használni.

Annak ellenére, hogy az SVG webes formátum, létezik olyan plug-in, amely az IrfanView képnézegető programot is képessé teszi ábrák megjelenítésére. A rajzok teszteléséhez ennek használatát egyáltalán nem javaslom. A kapott eredmény gyakran helytelen, nem követi a szabványt, és a látvány félrevezető lehet.

Az említett programok, segédletek megkereséséhez jó kiindulópont lehet a "Linkgyűjtemény".